Φωτογραφίες του χωριού μας

Στο χωριό υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες, από αρχιτεκτονικής άποψης, καμινάδες.







Η βενετσιάνικη κρήνη του 17ου αιώνα.


Θυρώματα.

Διαβατικό στο κέντρο του χωριού.



Η εκκλησία της Παναγίας με εντυπωσιακές βυζαντινές τοιχογραφίες.








Το παλιό υδραγωγείο του χωριού.



Πλατεία στο χωριό, μέσα στα πλατάνια, με παλιά κρήνη.



Φωτογραφίες του χωριού μας

Στο χωριό υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες, από αρχιτεκτονικής άποψης, καμινάδες.







Η βενετσιάνικη κρήνη του 17ου αιώνα.


Θυρώματα.

Διαβατικό στο κέντρο του χωριού.



Η εκκλησία της Παναγίας με εντυπωσιακές βυζαντινές τοιχογραφίες.








Το παλιό υδραγωγείο του χωριού.



Πλατεία στο χωριό, μέσα στα πλατάνια, με παλιά κρήνη.



Πώς παρασκευάζουμς επιτραπέζιες ελιές

Πρώτα πρώτα πρέπει να πάμε στο χωράφι των ελαιόδεντρων και να μαζέψουμε τις ελιές μια- μια. Για αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε "χοντρολιές"
Μετά τις πηγαίνουμε στο σπίτι και τις πλένουμε με μεγάλη προσοχή .Όταν στραγγίξουν τις βάζουμε σε στρώσεις σε ένα μεγάλο δοχείο .Θέλει προσοχή: μια στρώση ελιές, μια στρώση χονδρό αλάτι.
Οι ελιές πρέπει να σφραγιστούν καλά στο δοχείο. Θα πρέπει να μείνουν εκεί μέσα για περίπου δυο-με τρεις μήνες. Μετά είναι έτοιμες για να φαγωθούν.

Βικτωρία Νεσφυγέ, Τάξη Γ'

Ένα δέντρο διηγείται...

Γεια σας, είμαι η μηλιά. Μεγάλωσε σε ένα μαγαζί που πουλάνε και άλλα δέντρα της οικογένειάς μου. Ο καρπός μου, το μήλο, είναι μεγάλο στρογγυλός και κόκκινος και τα φύλλα μου εναι λαχανοπράσινα.
Σκέφτομαι ότι η η καινούργια μου οικογένεια, οι άνθρωποι που με αγόρασαν, θα με προσέχουν και θα με αγαπάνε και εγώ που θα νιώθω αγάπη και φροντίδα, θα τους ευχαριατώ με τα μήλα μου. Το καλύτερο δώρο όμως που θα τους δίνω είναι το οξυγόνο μου.
Οι φίλοι μου και ο φίλες μου τα πουλιά κάθονται στα κλαδιά μου και φτιάχνουν τις φωλιές τους για να έχω παρεούλα. Εγώ για αντάλλαγμα τους δίνω τα μήλα μου και τη σκιά μου.
Θυμάμαι μια φορά που εκατοντάδες πουλιά κάθισαν στα κλαδιά μου, αλλά τα περισότερα έφυγαν για ένα ταξίδι.
Γεωργία Κούτρα, Τάξη Γ'

Το Σχολείο μας πάει θέατρο!


Το Σχολείο μας, όπως και πολλά άλλα σχολεία του Ρεθύμνου, οργάνωσε και πραγματοποίησε την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 200 εκπαιδευτική εκδρομή με θέμα την παρακολούθηση του θεαρικού έργου: "Μια Ολυμπιάδα για μικρούς", που παίχτηκε στο Ωδείο Ρεθύμνου.


Με λεωφορείο μεταφερθήκαμε από το Ρουσσοσπίτι στο Ρέθυμνο. Ελάχιστα παιδιά δεν ήρθαν μαζί μας.


Πριν πάμε στο Ωδείο για να παρακολουθήσουμε το έργο, επισκεφθήκαμε την καινούργια πλατεία που βρίσκεται στην παλιά Πόλη. Είναι πράγματι μια μεγάλη πλατεία με πολλά παγκάκια, παιδική χαρά, ανάμεσα σε παλιά κτήρια και δρόμους.
Όταν, όμως, φτάσαμε στο Ωδείο, μας είπαν οι υπεύθυνοι ότι η προηγούμενη παράσταση δεν είχε τελειώσει ακόμα και έτσι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε αρκετή ώρα έξω από την αίθουσα.


Έτσι, μπήκαμε στο Ωδείο λίγο κουρασμένοι από την αναμονή, αλλά το έργο μας ξεκούρασε. Οι πρωταγωνιστές ήταν ζώα: τέσσερα μυρμήγκια, δύο λιοντάρια, μια κουκουβάγια και μια αγελάδα, που επειδή μάλωναν συνέχεια, αποφάσισαν να κάνουν κάθε τέσσερις μέρες Ολυμπιακούς αγώνες, για να μάθουν να συνεργάζονται, να συναγωνίζονται, να κερδίζουν αλλά και να χάνουν.


Η κουκουβάγια ήταν ο κριτής, αλλά η η αγελάδα έβαζε διαφορα εμπόδια στους αθλητές-ζώα για να μην γίνουν οι αγώνες. Στο τέλος, όμως, την ανακάλυψαν τα άλλα ζώα, αλλά τη συγχώρεσαν επειδή τους εξήγησε τους λόγους που ε΄κανε αυτές τις πράξεις. Οι αγώνες έγιναν κανονικά και μάλιστα η αγελάδα βγήκε νικήτρια.


Διασκεδάσαμε πραγματικά με αυτή την ιστορία, γνωρίσαμε καινούργια πράγματα και γυρίσαμε στο σχολείο μας χαρούμενοι.


Ευχαριστούμε τους δασκάλους που μας συνόδεψαν και μας πρόσεχαν σε αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή και ελπίζουμε σύντομα να πάμε σε κάποια άλλη θεατρική παράσταση.




Μιχαέλα Δροσοπούλου, Τάξη Γ'

Συλλογή φαρμάκων από το σχολείο μας για το δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης


Η Παλαιστίνη είναι μια χώρα δίπλα στη Μεσόγειο. Είναι φτωχή, οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι πάρα πολλοί, και γι αυτό ακριβώς όλοι οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη ζουν σε άθλια κατάσταση που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Από την άλη πλευρά το Ισραήλ είναι μια πλούσια αλλά μικρή χώρα που ιδρύθηκε πριν αποό 60 χρόνια. Έχει πολύ εξελιγμένο ξοπλισμό, όπως όπλα, τανκς κλπ.

Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε τώρα αλλά πιο παλιά. Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι οι Εβραίοι είχαν το κράτος τους εκεί που είναι η σημερινή Παλαιστίνη. Όμως, οι Εβραίοι δεν καταλαβαίνουν ότι έχασαν τη χώρα τους. Από την άλλη, όμως, λες ότι οι Εβραίοι τράβηξαν τόσα πολλά, που παραλίγο να αφανιστούν, να μην υπάρχουν. Γι αυτό, τώρα, θέλουν να εξασφαλίσουν το δικό τους κράτος.

Σήμερα, οι Εβραίοι με τη βοήθεια των Αμερικανών και τον πλούτο τους είναι μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο. Γι αυτό ρίχνουν τις ρουκέτες τους για να πάρουν κι άλλα εδάφη, εις βάρος των Παλαιστινίων. ¨ηδη έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 άτομα και άλλοι 4.000 είναι τραυματισμένοι.

Εγώ, πάντως, θα ήθελα το Ισραήλ να σταματήσει, γιατί ξέρει τον πόνο που περνάει η Παλαιστίνη, τον έχει ζήσει.Τα συναισθήματα που μου δημιουργεί ο πόλεμος, είναι η λύπη προς τους αμάχους.

Γι αυτό οι πρόσκοποι οργάνωσαν μια βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. Σε αυτή τη βοήθεια συμμετείχε και τυο Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, το σχολείο μου. Μαζέψαμε πάνω από 50 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό που θα αποσταλούν σε νοσοκομεία στη Γάζα. Με αυτά τα φάρμακα θα σώσουμε περίπου 300 ζωές που θα μας ευχαριστούν.

Σαριδάκης Νίκος, ταξη ΣΤ'
Η Παλαιστίνη είναι μια ιερή περιοχή, γιατί εκεί έζησε ο Χριστός και δίδαξε τους πάντες. Το Ισραήλ είναι μια χώρα που ζουν οι Παλαιστίνιοι και οι Εβραίοι. Οι Εβραίοι, παλιά, επειδή δεν τους ήθελε κανείς, τώρα θέλουν να έχουν το δικό τους κράτος και γι αυτό εξοντώνουν τους Παλαιστίνιους. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει εδώ και εξήντα χρόνια, δηλαδή από τότε που δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να γίνει, γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν έφταιγαν σε τίποτα. Ο μόνος που έφταιγε ήταν η οργάνωση Χαμάς. Η Χαμάς παλιότερεα είχε κάνει ένα συμβόλαιο ειρήνης, αλλά το Ισραήλ ήθελε κι άλλα εδάφη. Έτσι, έξι μήνες μετά η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες στο Ισραήλ, μεχρι που μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο πόλεμος σταμάτησε. Το Ισραήλ δεν ήθελα να καθήσει με σταυρωμένα χέρια και έτσι, λίγες μέρες πριν γίνει η αλλάγή του χρόνου, ένας άλλος πόλεμος ξέσπασε. Το Ισραήλ αυτή τη φορά άρχισε να κάνει χεραίες, εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις κατά της Παλαιστίνης. Ο πόλεμος αυτός προξένησε πολλές ζημιές σε όλη την περιοχή, αλλά και στους ανθρώπους. Πάνω από 1500 νεκροί και 3000 τραυματίες.
Εγώ, μόλις άκουσα γι αυτό το φρικτό πόλεμο, ένιωσα πολύ στενοχωρημένος. Το να σκοτώνονται άνθρποι που δεν φταίνε είναι πολύ λυπηρό.
Όμως, αυτό που μου έδωσε μεγάλη χαρά είναι ότι το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου συγκέντρωσε φάρμακα για τους αμάχους. Βέβαια, όχι μόνο το σχολείο μας, αλλά και ολόκληρος ο νομός Ρεθύμνου. Δώσαμε φάρμακα, παυσίπονα, γάζες και γενικά φαρμακευτικό υλικό.
Προβιάς Αλέξης Τάξη ΣΤ'

Εγκρίθηκε πίστωση ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΠΘ για την ανέγερση Νέου Σχολείου στο Ρουσσοσπίτι

Με έγγραφό του, με ημερομηνία 30/12/2008 και αριθμό πρωτοκόλλου 16891/ΣΤ1, ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ Ευρυπίδης Στυλιανίδης καλεί τον ΟΣΚ να επιχορηγήσει το Δήμο Ρεθύμνου με το το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ για την κατασκευή εξαθεσίου Δημοτικού Σχολείου στο Ρουσσοσπίτι Δήμου Ρεθύμνου.

"Το ανωτέρω έργο", όπως αναφέρει το έγγραφο, "προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ ο ΟΣΚ μπορεί να το εντάξει στο πενταετές πρόγραμμά του για το 2008-2012 και θα αποπληρωθεί σταδιακά σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσης των εργασιών και της πιστοποίησης των λογαριασμών που θα υποβάλλονται στον ΟΣΚ από τον κύριο του έργου"

Ανέκδοτα

  • Πώς λέγονται οι θηλυκοί μικροί άγγελοι;
Μικρές Αγγελίες!!!




  • Γιατί ένας κόκορας δεν πηδάει από έναν γκρεμό;
Γιατί κατά βάθος είναι κότα!!!




  • Γιατί τα Μαθηματικά είναι λυπημένα;
Γιατί έχουν πολλά προβλήματα!!!
Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, Τάξη Δ'