ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ



Στο Σχολείο μας συχνά κάνουμε διάφορες εργασίες. Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μια από αυτές που έχει σχέση με την καλλιέργεια της πατάτας στον κήπο του σχολείου μας. Την εργασία αυτή την κάναμε η Ε’ και η Στ’ τάξη του Σχολείου.

Πατάτες καλλιεργούμε εδώ και αρκετά χρόνια στον κήπο μας αλλά φέτος θελήσαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στην εφημερίδα του σχολείου μας. Τα ονόματα των παιδιών που εργάστηκαν είναι: Χρήστος Πρέντι, Ματθαίος Μιχαλάκης, Νίκος Σαριδάκης, Αλέξανδρος Προβιάς, Λίαμ Καρυτινός, Ελένη Σαριδάκη, Εβελίνα Πορτάλιου, Βαγγέλης Προβιάς, Δημήτρης Πατσάκης, Γιώργος Νεσφυγές, Μιχάλης Λαδιανός, Νίκος Φοβάκης, Ιωάννα Πορτάλιου, Έργκι Πρέντι.


Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε στη Νότια Αμερική πριν από 13.000 χρόνια. Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε την πατάτα από τη Νότια Αμερική ήταν η Ισπανία το 1565 και ακολούθησαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα η πατάτα ήταν γνωστή στα Ιόνια νησιά πριν από την Επανάσταση του 1821. Στο νέο ελληνικό κράτος η πατάτα εισήχθη ως καλλιέργεια και τροφή χάρη στο τεράστιο ενδιαφέρον του κυβερνήτη Καποδίστρια για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.

Ματθαίος Μιχαλάκης, Χρήστος Πρέντι



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ


Όλοι ξέρουμε ότι για να καλλιεργηθεί ένα χωράφι με πατάτες, πρέπει να γίνει και η απαραίτητη προετοιμασία.
Πρώτον, πρέπει να βγάλουμε όλα τα χόρτα από τον τόπο που θέλουμε να φυτέψουμε. Δεύτερον, πρέπει να βγάλουμε όλες τις πέτρες, έτσι ώστε να μην εμποδιστεί καμιά πατάτα να φυτρώσει. Και τρίτον και πιο σημαντικό είναι, αφού σκάψουμε μια φορά το χωράφι, θα πρέπει να το ξανασκάψουμε, αλλιώς, αν δεν γίνει αυτό, είναι σχεδόν αδύνατο να φυτρώσουν οι πατάτες. Θα πρέπει επίσης να ρίξουμε και κοπριά.

Τα σκουλήκια δίκαια θεωρούνται «ο καλύτερος φίλος του γεωργού», καθώς σκάβουν σήραγγες στο χώμα και έτσι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να αναπνέουν υπόγεια.

Στο σχολείο μας κάναμε όλα εκείνα που αναφέραμε πριν. Όταν σκάβαμε το χωράφι αυτό ήταν κάπως στεγνό, όχι πολύ βρεγμένο. Τώρα ήδη μερικές πατάτες έχουν πεταχτεί έξω. Για τους αγρότες που ακολουθούν την παλιά μέθοδο είναι πολύ πιο δύσκολο παρά από τους αγρότες που ακολουθούν τη σημερινή εξελιγμένη τεχνολογία. Η τεχνολογία κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των αγροτών από το ξεχόρτισμα ως το μάζεμα των πατατών.

Αλέξης Προβιάς, Νίκος Σαριδάκης


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ- ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΦΥΤΡΩΝ


Πρώτα βάζουμε τις πατάτες μέσα σε ένα τελάρο. Ύστερα τις τοποθετούμε σε φωτεινό και υγρό μέρος και τέλος σκεπάζουμε τις πατάτες με ένα πανί.


Αφού «βγάλουν μάτια», τις παίρνουμε και κόβουμε χοντρά χοντρά κομμάτια με τα «μάτια» που θα έχουν βγει και μετά τα φυτεύουμε. Περίπου τρεις μήνες μετά το φύτρωμα οι πατάτες θα είναι έτοιμες.


Όταν θα βγάλουμε τις πατάτες πρέπει να τους βάλουμε μια σκόνη για να μην εμφανιστούν νέα «μάτια»και να μπορέσουμε να τις φάμε. Για να μην κάνουν κάμπιες τις βάζουμε σε χάρτινα κιβώτια μαζί με ρίγανη και φασκομηλιά.


Εμείς στο περιβόλι του σχολείου μας έχουμε κάνει την ίδια δουλειά. Στην αρχή εμείς κόβαμε τα φύτρα μικρά. Ο κύριος Νεκτάριος μας είπε να μην κόβουμε τα φύτρα μικρά γιατί θα σαπίσει η πατάτα. Στην αρχή δεν φύτρωναν αλλά τώρα αρχίζουν να φυτρώνουν. Εμείς νομίζουμε ότι η δουλειά μας θα πετύχει μια χαρά.

Ελένη Σαριδάκη, Εβελίνα Πορτάλιου


ΤΟ ΦΤΙΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΤΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ



Τα αυλάκια πρέπει να φτιάχνονται σε ίσιες γραμμές. Έτσι μπορούνε να ποτίζονται πιο εύκολα και εμείς μπορούμε να περπατάμε στο χωράφι. Στο φύτεμα της πατάτας πρέπει να προσέξουμε να φυτεύονται στη μέση του αυλακιού, ώστε ούτε το νερό να τους λείψει ούτε να σαπίσουν.


Η πατάτα μπορεί να φυτευτεί και χειμώνα και καλοκαίρι. Μετά από εκατό μέρες είναι έτοιμη. Στο φύτεμα η πατάτα πρέπει να έχει «μάτι» για να φυτρώσει σωστά. Στην αρχή το αυλάκι το σκάβουμε πολλές φορές για να είναι έτοιμο για φύτεμα. Στο αυλάκι σηκώνουμε με το χέρι το χώμα πολύ βαθιά για να βάλουμε το φύτρο της πατάτας μέσα στο χώμα για να γίνει καλή.
Εμείς στο σχολείο έχουμε κάνει όλα αυτά και είμαστε πολύ χαρούμενοι.



Καρυτινός Λίαμ, Προβιάς Βαγγέλης


ΛΙΠΑΝΣΗ –ΚΟΜΠΟΣΤ- ΚΟΠΡΙΑ

Για τη λίπανση της πατάτας υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως λίπανση με κοπριά ζώων και πιο συνηθισμένη από κατσίκες, χημική λίπανση κ.α. Άλλος τρόπος λίπανσης είναι το κόμποστ που γίνεται από υπολείμματα τροφών, φύλλα, πευκοβελόνες, φύλλα από τις αυλές. Εμείς στο σχολείο μας χρησιμοποιούμε την κοπριά αλλά άλλες χρονιές χρησιμοποιούσαμε και κόμποστ. Διαλέξαμε αυτό τον τρόπο λίπανσης γιατί είναι βιολογικός και φιλικός προς το περιβάλλον. Και όσοι έφαγαν τις πατάτες μας είχαν να το λένε πως είναι πολύ καλύτερες από του εμπορίου.

Νεσφυγές Γιώργος, Πατσάκης Δημήτρης


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Ένα μήνα αφότου φυτρώσουν οι πατάτες πρέπει να γίνει το σκάλισμα του αυλακιού και το παράχωμα του φυτού. Από την αποπάνω μεριά του αυλακιού κόβουμε λίγο χώμα. Προσέχουμε το χώμα να μην καλύψει τελείως τα φυτά. Ποτίζουμε τα αυλάκια μια φορά την εβδομάδα, συνήθως από τα μέσα του Απρίλη και μετά. Κάτι που προσέχουμε στο περιβόλι του σχολείου μας είναι να μην μπαίνουν μέσα τα μικρά παιδιά και πατάνε τα αυλάκια, καθώς και η μπάλα να μην πέφτει στον κήπο.
Διάφορα σκουλήκια και έντομα που ζουν μέσα στο χώμα (π.χ. πατατοφάγος)κάνουν ζημιά στις πατάτες. Μια αρρώστια του βλαστού και των φύλλων της πατάτας είναι ο περονόσπορος. Ευτυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ζημιά στα φυτά από την ασθένεια αυτή. Καλού κακού εμείς θειαφίζουμε τις πατάτες. Ψέκασμα με χημικά σκευάσματα πάντως δεν κάναμε.

Μιχάλης Λαδιανός, Νίκος Φοβάκης


ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΖΕΜΑΤΟΣ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Τρεις με τέσσερις μήνες μετά που θα φυτρώσουν οι πατάτες είναι έτοιμες για μάζεμα. Το καταλαβαίνουμε όταν έχουν ανθίσει τα φυτά και σιγά σιγά αρχίζουν να ξεραίνονται. Τις δικές μας πατάτες τις μαζεύουμε αρχές Ιουνίου, λίγο πριν κλείσει το σχολείο.


Πρώτα με τα χέρια βγάζουμε τις πατατιές. Μετά πιάνουμε τη σκαλίδα μας και σκάβουμε προσεκτικά μην κόψουμε τις πατάτες κι έτσι τις βγάζουμε από το χώμα. Τις καθαρίζουμε με τα χέρια μας και τις βάζουμε στα τελάρα. Τις πατάτες αυτές τις μοιραζόμαστε τα παιδιά και κρατάμε μερικές για τη γιορτή της λήξης του σχολικού έτους. Οι καλεσμένοι μας πέρσι στη γιορτή έλεγαν ότι ήταν πάρα πολύ νόστιμες.

Ιωάννα Πορτάλιου, Έργκι Πρέντι.